CV

Je kunt Jan Goorissen bereiken via email of telefonisch: 06-19198957

foto Jan

Jan Goorissen, geboren in Geldrop 6/4/1956. Ik was al heel jong gepassioneerd over muziek. Op 6-jarige leeftijd ontdekte ik thuis het blokfluitspel van Frans Brüggen en Elly Baghuis en zocht snel contact met het instrument op de muziekschool. Daar heeft Josine Dusseljé mij 11 jaar begeleid als docent. Ook speelde ik een paar jaar viool (Tom de Vree).

Na de middelbare school en helemaal enthousiast voor blues op blokfluit ging ik studeren aan het conservatorium in Tilburg. Na kennismaking met de viola da gamba ging ik ook gamba spelen en al snel ook hoofdvak gamba studeren bij Margriet Tindemans.

Ik studeerde af als uitvoerend musicus en docent blokfluit in 1979.

In 1980 begonnen met serieus improviseren en 2 jaar later ook met componeren. Dit laatste in samenwerking met de Nederlandse beeldend kunstenaar-met-theaterinborst Jacob Schokking (nu Holland House Copenhagen). In deze samenwerking ontstond een groot aantal stukken, zijnde performances, installaties, video’s en 4 kameropera’s.

In 1985 ontstond de behoefte om het gambaspelen verder te ontwikkelen en benaderde ik de Duitse gambist Heiner Spicker, toen docent aan de Musikhochschule Köln. Spicker is heel belangrijk geweest en legde het fundament voor het serieus denken over techniek, toonvorming, nieuwe muziek op de gamba. Ik studeerde in 1991 af met het Konzertexamen. In 1987 bouwde Klaas Visser, gitarist en gamba-leerling een eerste versie van de elektrische viola da gamba, die ik vervolgens gebruikte in een aantal composities, waaronder de kameropera Der Besuch (uitgevoerd Kopenhagen 1990).

In 1993 werd ik uitgenodigd om een workshop improvisatie in barokmuziek te komen geven aan de Hanzehogeschool, conservatorium Groningen. Hierna volgden 4 jaar als vaste gastdocent geïmproviseerde muziek met leerlingen als Irma Kort (nu Nederlands Blazersensemble) en Izhar Elias (nu fameus gitarist). Gedurende deze periode besloot ik ook om het begeleiden van studenten verder te professionaliseren en volgde ik de Mastersopleiding supervisie en coaching aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens deze opleiding raakte ik intens geïnteresseerd in leerprocessen, levensloopvragen en later in de typische vragen van hoogbegaafden en wat wel wordt genoemd de Nieuwetijds-kinderen. In de loop van 2002 ontmoette ik Floris van der Voort, gambabouwer, met wie een nieuwe ontwikkeling aangevangen werd rondom de elektrische gamba. Een fris model werd ontwikkeld, dat Ruby Gamba werd gedoopt en waarvan in 10 jaar tijd tientallen zijn verkocht wereldwijd. De ontwikkeling van het instrument ging steeds verder en in 2013 ben ik  met Kees Jan Goorissen toegekomen aan het 5e model, gemaakt uit Elzenhout.

Aan componeren kom ik eigenlijk niet meer toe, maar in toenemende mate wel aan lesgeven en werken met HB-kinderen (X-kids) onder anderen met Muziekschool Duiven. Hierin ligt een nieuwe passie klaar om de ontwikkelingszee op te stomen, terwijl het werken met de Ruby Gamba door gaat.

Ik speelde als musicus vele honderden concerten, muziektheatershows, radio-opnames en ik werkte mee aan enkele cd-opnames.

Ik ben geïnspireerd door: Wieland Kuijken, John Cage, Buckminster Fuller, Peter Senge, Jean Gebser, Mollenhauer Blokfluiten, Fahmi Alqhai, The Royal Wind Music, John Scofield, Jimi Hendrix, Sting.

Een nieuwe stap naar buiten maakte ik in de loop van de afgelopen jaren, waarin ik in toenemende mate mij bewust werd van de mogelijkheid mensen te begeleiden met hun diepe vragen door middel van zogenaamde Readings. Onder het kopje Readings vind je hier meer over. Dit is een bewuste en weloverwogen keuze die een lange voorbereiding (meer dan 20 jaar) heeft gehad. Je bent welkom!

Blockfluteshop

In de Blockfluteshop (Nieuw adres vanaf 15 juli 2013: ’t Holland 63, Duiven, Gelderland) verkoopt Jan uitsluitend instrumenten waarop hij als musicus zélf zou willen spelen, op alle niveau’s van het leerproces. Daarom heeft Jan gekozen voor de blokfluiten van Mollenhauer en Küng. Als u Coolsma fluiten wilt kopen of Aura wordt u aangeraden deze te kopen bij Aafab in Utrecht, makes van deze instrumenten – zeer goede winkel!

Bij aanschaf van een fluit werkt Jan vaak met een klant zodat die echt die fluit kan kiezen die het beste past. Als u het graag zelf uitzoekt zet Jan graag thee of koffie en wordt hij voor gezelligheid.

luister naar Beijng Party (Goorissen/Lubbers)

Luister naar Ruby’s Flute Parade (Goorissen/Lubbers)

"Parade"Paul Goorissen 1977
“Parade”Paul Goorissen 1977

De winkel, open op donderdagen tussen 10 en 17 uur, is gevestigd in Muziekschool Duiven, waar Jan ook blokfluit en gambadocent is.

Ga naar de site van de blockfluteshop!

Blokfluitspeelplaats

Jan geeft blokfluitles aan kinderen en volwassen. Hij heeft veel ervaring, op allerlei niveau’s. Hij is redacteur geweest van het tijdschrift blokfluitist en interimvoorzitter van de beroepsvereniging ERTA. Voor ERTA heeft Jan ook een aantal workshops gegeven, met name op het gebied van improviseren in lichte muziek met kinderen.

Blokfluitspelen kan erg leuk zijn en bijzonder inspirerend: het gegeven dat het makkelijk LIJKT maakt dat je echt een weg te gaan hebt met het instrument. Jan is specialist in het begeleiden van deze weg.

Vraag een les aan via de site van de blokfluitspeelplaats!

MuziekLab

Is een werkplaats voor co-creatie met muziek, voor kinderen en volwassenen. Uitgangspunt is onderzoek, improvisatie en compositie.

In een Lab worden vragen gesteld en gezocht naar antwoorden. Dat is precies wat we doen, met klank, klankbronnen, fundamentele muziekvragen, samen componeren met zelfgemaakt geluid, met computers, of alleen en in stilte.

Het MuziekLab bestaat uit series van steeds 6 lessen van 2 uur, gevolgd door een “verteringsperiode”. Samen met anderen in een groep van ongeveer 10 zoeken we uit “waar het Oog van het Geheim” zich bevindt: zo noem ik het MuziekLab, omdat in muziek iets als een Geheim zich wil uitdrukken. Het Oog van het Geheim? Denk na, kijk in je fantasie, en merk of het je vriendelijk vraagt mee te doen!

Scholen, groepen ouders, maar ook manifestaties (voor MuziekLabs van 1 dag, een uur of 3 weken…) kunnen MuziekLabs aanvragen. In overleg smeden we een plan dat zo aantrekkelijk mogelijk is voor de deelnemers! Plezier gegarandeerd en ieder leert naar eigen niveau en leerstijl.

Ruby Gamba

Jan on Ruby Gamba Greenwich 2012

Luister naar kort fragment van filmmuziek (Goorissen 2007)

De Elektrische Gamba (Ruby Gamba) is het project waarmee Jan al meer dan 25 jaar bezig is. Voor hem betekent dit instrument de mogelijkheid om met de klassieke gamba als uitgangspunt en met de interessante mengtechniek van dit instrument in de vingers, de muziek van onze eigen tijd te spelen. Samenspelen met alle eigentijdse instrumenten, en dan jazz spelen, popmuziek, wereldmuziek, experimentele muziek of geïmproviseerde muziek. Alles eigenlijk. En daarmee is de Ruby Gamba een deur naar een vruchtbare toekomst.

Bezoek de Engelstalige site van dit bijzondere instrument

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: