Wat te doen?

Geplaatst op

Take the initiative. Go to work, and above all co-operate and don’t hold back on one another or try to gain at the expense of another. Any success in such lopsidedness will be increasingly short-lived. These are the synergetic rules that evolution is employing and trying to make clear to us. They are not man-madelaws. They are the infinitely accommodative laws of the intellectual integrity governing universe.

Buckminster Fuller

Neem initiatief. Ga aan het werk en bovenal werk samen en spaar elkaar niet noch tracht iets te verkrijgen ten koste van een ander. Ieder slagen vanuit een dergelijk eenzijdige houding zal in toenemende mate kort van duur zijn. Dit zijn de Synergetische regels die het evolutionair principe gebruikt en die het ons duidelijk wil maken. Het zijn geen door de mens bedachte wetten. Het zijn de zich oneindig aanpassende wetten van de gewijde heelheid die Universum regeert.

*

Buckminster Fuller (Bucky) (1895-1983) was een groot denker en uitvinder in de 20ste eeuw. Hij beschouwde zichzelf als een uiterst praktisch mens en meende dat wanneer een ontwerp aan de wetten van de Synergie gehoorzaamden zij altijd ten bate van de gehele mensheid zullen zijn en altijd schoonheid in zich dragen. Zijn uitgangspunt was: als je iets doet en je wilt weten wat het is en waarom, begin dan te beschouwen in het Universum. Universum is de alomvattende energie (of samen-energie; synergie) en het alomvattende systeem dat de mogelijkheid in zich draagt voor ons om iets ten uitvoer te brengen. Als het gehoorzaamt aan de wetten van het geheel zal het het geheel ten goede komen, transformeren zelfs. Zo geloofde Bucky in het principe van de roervleugel: een olietanker heeft een roer. Op het roer bevindt zich een voorwerp dat bij beweging de onderdruk veroorzaakt die het geheel in beweging brengt. De onderdruk zuigt aan het schip, en het beweegt.

Zo zuigen wij aan het Universum en brengen het in beweging. Wat te doen? Begin ergens te zuigen aan de realiteit en ga door tot er beweging ontstaat. En doe het samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: