Presentie (2)

Geplaatst op

… Senge et al schrijven over presentie als een ‘laten komen’. Iets toelaten betekent dat je een poort moet hebben waar dit iets naar binnen kan. Die poort noem ik een bereidheid.Daaraan ligt een beslissing ten grondslag om de gebruikelijke grond van je eigen bestaan te verruimen in onbekende richting (eigenlijk rondom). Daarvoor heb je vertrouwen en overgave nodig. Maar eerst kun je angst ontmoeten – bijvoorbeeld in de vorm van onzekerheid, irritatie, afsplitsing, verzet, –

Bij deze fenomenen van vermijding kun je óók present (aanwezig) zijn. Vanuit die presentie kun je dan tot expressie komen, tot vorm. Zo kan hetgeen dat vanuit  de diepte klinkt ook letterlijk gaan klinken in je stem, of in bewegingen van je lichaam.

In zekere zin is er steeds de weg naar binnen, en dan ook de weg naar buiten, naar de vorm. Deze bewegingen kunnen heel hectisch zijn, of schokkerig, of heeeel langzaam. Ademen is een mooie ingang om te voelen hoe deze beweging kan verlopen als zij in balans is, in rust, maar ook (zoals bij astma) gehinderd.

Presentie bij wat komen wil en daaraan dienstbaar te zijn maakt je tot instrument van het Geheel.

Mijn ervaring is dat dit leidt tot een muziek die klinkt als een mobile (de vaak complexe driedimensionele sculpturen, bestaande uit hangende en beweegbare onderdelen. De bewegingen van de onderdelen bepalen de bewegingen van het Geheel en het Geheel geeft haar onderdelen een Plaats, een Ruimte en een Dynamiek… uitgevonden door Alexander Calder zie http://calder.org/).

Present zijn in het werken in het MuziekLab houdt in het gewaarworden dat het ‘ik creëer’ gaandeweg tevoorschijn komt als een ‘ik creëer mee’ en dat dan het ‘ik word gecreëerd’ een verruiming erbij betekent die plotseling doet luisteren naar het Geheel, als in een ruimere dimensie zich uitzingend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: