Over Presentie (aanwezigheid)

Geplaatst op

Ik wil hier citeren uit het boek “Presence” van Senge, Scharmer, Jaworski en Flowers (2004) ISBN-13 978-1-85788-355-8.

De aanleiding is het werken binnen het MuziekLab vanuit ‘het grotere dat zich uitdrukt in het kleinere’.

“Voor Goethe was het Geheel iets dynamisch en levends dat voortdurend tot vorm komt in concrete manifestaties. Een deel is op zijn beurt een manifestatie van het geheel in plaats van er slechts een onderdeel van te zijn. Het één bestaat niet zonder het andere. Het Geheel bestaat door zich voortdurend uit te drukken in de delen, en de delen bestaan als belichaming van het Geheel.

De uitvinder Buckminster Fuller was er dol op om zijn hand omhoog te houden en dan aan de mensen te vragen ‘Wat is dit?’ Altijd gaven ze ‘een hand’ ten antwoord. Daarna legde hij uit dat een hand bestaat uit cellen waarvan er voortdurend sterven en  nieuwe ontstaan. Wat durend lijkt blijkt voortdurend te veranderen: de hand is binnen een jaar compleet nieuw. Dus, als we een hand zien -of ons hele lichaam of elk willekeurig levend systeem- als een statisch ‘ding’, dan hebben we het mis. ‘Wat je ziet is niet een hand,’ zei Fuller. ‘Het is een patroon-heelheid (Pattern-Integrity), het vermogen van het Universum om handen te creëren.’

Voor Fuller was deze patroon-heelheid het geheel waarvan elke afzonderlijke hand een concrete manifestatie is. Bioloog Rupert Sheldrake noemt het onderliggende organizerende patroon het vormveld van het organisme. ‘In zelfregulerende systemen, op alle niveau’s van complexiteit,’ zegt Sheldrake, ‘is er een Heelheid die rust in een karakteristiek organizerend veld van dat systeem, het morfogenetische (vormgenererende) veld. Bovendien, zegt Sheldrake, breidt het scheppingsveld van een levend systeem zich in haar omgeving uit en verbindt zodoende die twee. Bijveerbeeld, elke cel bevat identieke DNA-informatie voor het grotere organisme, en toch specialiseren cellen zich als zij uitrijpen – tot oog-, hart-, of niercellen. Dit gebeurt omdat cellen een soort sociale identiteit ontwikkelen afhankelijk van hun onmiddellijke omgeving en wat nodig is voor de gezondheid van het grotere organisme.

…… De sleutel tot diepere niveau’s van leren is dat de grotere levende Gehelen waarvan wij deel uitmaken niet vanuit zichzelf statisch zijn. Zoals alle levende wezens bewaren zij eigenschappen die essentieel zijn voor hun bestaan, en trachten zij tevoorschijn te treden. Als we ons meer bewust worden van het dynamische Geheel dan worden we ons ook meer bewust van wat tevoorschijn komt. Jonas Salk, de uitvinder van het polio-vaccin had het over het aanhaken aan de voortdurend zich ontvouwende ‘dynamisme’ van het universum, en over het ervaren van haar evolutie als ‘een levendig proces dat…. ik kan gidsen door de keuzes die ik maak.’ Hij voelde dat deze vaardigheid het hem mogelijk maakte gebruikelijke inzichten te vermijden en aldus een vaccin te ontwikkelen dat uiteindelijk miljoenen levens zou sparen.

… W. Brian Arthur, econoom aan het Santa Fé Instituut stelde: ‘elke diepe innovatie is gebaseerd op een reis naar binnen, op een tocht naar een diepte waar weten aan de oppervlakte komt. Deze reis naar binnen ligt ten grondslag aan alle scheppingingskracht, in de kunsten, in bedrijven, in wetenschap.

…. Het kernvermogen om je het veld van de toekomst toe te wenden is aanwezigheid. We dachten eerst dat aanwezigheid volledig bewustzijn en gewaarzijn in het Nu inhoudt. Daarna begonnen we aanwezigheid te erkennen als diep luisteren, open zijn voorbij je vooringenomenheden en historische wijzen van begrijpen. We gingen het belang  verstaan van het ‘laten gaan’ van oude identiteiten en de behoefte te beheersen, en van het maken van keuzes om de evolutie van het leven te dienen, zoals Salk zei. Tenslotte gingen we inzien dat al die aspecten van aanwezigheid leiden tot een staat van ‘laten komen’, van onophoudelijk deelnemen in een ruimer veld van verandering.

Deze citaten maken iets duidelijk over die wezenlijke Alles-Niets paradox die ten grondslag ligt aan het koor van Niets. Instrument zijn in het koor is steeds een nederige oefening in aanwezig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: