Orde in de klank

Geplaatst op

Leren klank in de tijd te horen en ontdekken van patroon, structuur, of ‘eigenschappen’ van de muziek

Als je tijdens het zingen, spelen of geluid maken in jezelf ‘een stap terug doet’ dan kun je het geheel gaan waarnemen, ook al hoor je niet steeds alles wat er gebeurt. Eigenlijk maak je van je oren, en je aandacht ook een wolk die om het geheel van mensen dat zingt heen is, en een geheel gewaar wordt. Dat kun je oefenen. Ga eens in een stadscentrum, of andere plek waar veel verschillend geluid is dat niet samen bedoeld is te zijn staan. Dan kun je je aandacht verruimen tot een koepel van wel 400-500 meter. Alles wat daarbinnen klinkt kun je horen als een bijdrage aan een compositie die speciaal voor jou wordt gespeeld. Je gaat dan echt heel anders luisteren, en het geluid dat je hoort houdt op afvalgeluid te zijn. Je kunt windgeruis, vogels, motoren, claxons, geroep, telefoons die afgaan…. gaan beluisteren alsof het instrumenten zijn, waar Iets op speelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: