Leren luisteren

Geplaatst op

 Leren luisteren

Een bevriende arts zei me eens dat je luistert met je hele wezen. Hij bedoelde misschien dat hij waarnam dat je als mens lijkt te reageren vanuit een ruimere perceptie dan de klank alleen. Een musicus weet misschien dat de hele klank veel meer is dan wat er daadwerkelijk klinkt. Als musicus leer je luisteren naar dat geheel, en je laat dát klinken uit dit geheel dat op dat moment wil klinken. Ook daar ben je als het ware doorlaatbaar voor het geheel, en filter je wat het moment vraagt voor de klank. Het leren luisteren gaat, zo ervaar ik, veel verder dan het horen. Ik moet echter wel willen luisteren: vaak tref ik mezelf aan in een situatie waarin ik niet bereid ben present te zijn bij wat ik hoor. Daarmee doe ik die werkelijkheid geweld aan, maar vaak kan ik niet anders, omdat ik de liefde niet heb om daar en dan echt te luisteren. Moment na moment al decennia lang leer ik steeds een heel klein beetje beter luisteren. Ik ben met het MuziekLab begonnen omdat ik me realiseer dat ik in dit proces de Ander zo nodig heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: