Een eigen positie

Geplaatst op

Verkrijgen van een eigen positie

Een eigen positie wil -denk ik- zoveel zeggen als weten dat je er bent, waar je bent, en dat je aanwezig bent hier en nu.

In relatie, dus daar waar we in contact zijn met anderen of de buitenwereld, zijn we zeer veranderlijk. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat we zozeer van plaats veranderen, en van eigenschappen, dat we ons in een wolk, of veld bevinden (denk aan het Oud-Griekse Panta Rhei – Alles stroomt). Ergens. Het is niet verkeerd om jezelf als een wolk te benoemen. Toch voelen we ons een geheel, meestal, en iets dat individu is. Dat is ons construct van een innerlijk adres, omdat we zo’n behoefte hebben aan duidelijkheid en vastigheid. De eigen positie is dus een steeds bewegende stroom. Het is niet makkelijk om jezelf als een stroom of wolk te beschouwen, maar als je wilt improviseren is het wel helpend, want meebewegen met wat is is gemakkelijker als je al in beweging bent. Als je geen gefixeerde positie hebt kun je wel het besef hebben dat je bent, alleen niet waar. Uiteindelijk is de presentie (aanwezig zijn) het enige dat constant kan zijn. Het verkrijgen van een eigen positie is daarmee misschien ook wel het opgeven van de notie een positie te kunnen hebben. In het improviseren, zeker in het begin, kan verwarring ontstaan over wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Je zou dat een des-identificatie kunnen noemen, en daarmee begeef je je in ‘het veld’. Dat is een staat die je kunt leren uit te houden, door de onzekerheid heen. Daarna voelt het als ruimte (tenminste bij mijzelf).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: